Örnek Dilekçeler ve Formlar



# Dilekçe Türü Dosya Boyutu Kaynak
1 Adres Değişikliği Dilekçesi​ 13 KB İndir
2 Devir Alan Dilekçesi​ 13 KB İndir
3 Devir Eden Dilekçesi​ 12 KB İndir
4 Götürülecek Silah İçin Dilekçe​ 12 KB İndir
5 Mermi Dilekçesi​ 12 KB İndir
6 MKEK Alınacak Silah Dilekçesi​ 13 KB İndir
7 Yenileme Dilekçesi​ 13 KB İndir

Silah Bulundurma Ruhsatı



Müracaat sahibinin adresi (müracaatçının ikamet/ işyeri adresi) Beypazarı, Çubuk, Kızılcahamam, Elmadağ, Polatlı ve Şerefli Koçhisar İlçelerinden Polis bölgesinde ise İlçe Emniyet Müdürlüklerine, bu ilçelerin Jandarma sorumluluk bölgesinde ise bağlı bulundukları İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelidir. İşbu altı ilçe haricinde polis bölgesinde ikamet/işyeri adresi polis sorumluluk bölgesinde bulunanlar, aşağıda yazılı belgelerle, Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne, ikamet/işyeri adresi Jandarma sorumluluk bölgesinde ise Ankara İl Jandarma Komutanlığına müracaat edeceklerdir.
 

1- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)

2- Yarım kapak karton dosya,

3- Müracaat esnasında nüfus cüzdanının aslı ibraz edilecektir,

4- Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu). *Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.

5- 4 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)

6- Süresi dolan taşıma/bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol nakil belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol nakil belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol nakil belgesi düzenlenmesi gerekir.

7- 5 yıllık silah Bulundurma harç bedeli yatırılıp makbuz getirilecek, (Harç ücreti Emniyet Müdürlüğümüz binası içerisindeki maliye veznesine, saat 15:45 e kadar yatırılabilir.)

8- Müracaat esnasında Müdürlüğümüzce parmak izi alınmaktadır. (Parmak izi kayıt formu mevcut olanlar müracaata gelirken getirirlerse yeniden parmak izi almaya gerek kalmaz. )

9- Başvuru sahipleri adlarına müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) Lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge getirilecek.

10- 100 TL Tutarında Silah Bulundurma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü; T.C. Ziraat Bankası İskitler Şubesi IBAN:TR48 0001 0007 1357 6978 9551 83 veya Hesap No: 57697895-5183 yatırılacaktır)

*Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir.

*Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.

*MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilecektir.

 

İŞYERİNDE BULUNDURMA RUHSATI TALEP EDENLERDEN AYRICA;

(müracaatlar işyeri adreslerine göre yapılacaktır.)

1-İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı fotokopisi, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabi olunmaması halinde buna ilişkin belge ve işletme/faaliyet izin belgesi fotokopisi (Fotokopi Noterden tasdikli olacak yada aslı ile beraber getirilecek.)

2-Yapılan işten vergi mükellefi olduğuna dair vergi dairesi yazısı.

3-İşyeri şirkete ait ise talep sahibinin yönetici ve ortaklarını gösteren resmi belge.

4-İşyeri ortaklık veya şirkete ait ise yönetimin buna ilişkin kararı ve muvafakat yazısı (Karar metninde şirketin adresi, şirkette kimin silah bulundurmasına muvafakat verildiği ve ruhsatın bulundurma ruhsatı olacağı açıkça belirtilmiş olacak.)

 

RUHSATI YENİLENECEK VEYA DEVİR ALINACAK SİLAH, TAŞIMARUHSATLI BİR SİLAH İSE,

1- Silah taşıma ruhsatı almaya esas teşkil eden görev nedeniyle taşıma ruhsatı almış olanlar (Müfettiş, Genel Müdür, Büyükelçi vb.) bağlı bulundukları kurumdan görevden ayrıldıkları ya da emekli olduklarını gösterir belge getirmelidir.

2- Daha önceki ruhsatı taşıma olup da bulundurma olarak yeniletmek isteyen, iş veya meslek sahipleri, (müteahhitler, sürü sahipleri, kuyumcular vb.) silah taşıma ruhsatı almaya esas olmuş iş faaliyetleri ile ilgili Vergi Dairesi yazısı getirmelidir. (Faal veya terk mükellef olup olmadıklarına dair)

3- Daha önceki ruhsatı taşıma olup da bulundurma olarak yeniletmek isteyen şirket ortakları, silah taşıma ruhsatı almaya esas olmuş iş faaliyetleri ile ilgili Vergi Dairesi yazısı (Faal veya terk mükellef olup olmadıklarına dair) ile şirketteki görevinin devam edip etmediğine dair ticaret sicil Müdürlüğü yazısı getirmelidir.

 

BULUNDURMA RUHSATLI SİLAHIN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ:

Bulundurma ruhsatlı silaha sahip kişiler, mesken veya işyerlerini daimi olarak değiştirmeleri halinde yeni adreslerini ruhsatı veren mülki amirliğe bildirerek silah nakil belgesi almak ve yeni adreslerini kayıtlarına geçirilmesini ve ruhsatına işlenmesini sağlamak zorundadırlar. Adres değişikliği müracaatımız esnasında aşağıdaki belgeler istenilmektedir.

1- Yarım kapak karton dosya,

2- 3 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)

3- Adres değişikliğini bildirir dilekçe, ( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)

4- Müracaat esnasında düzenlenen nakil belgesi alınmak suretiyle önce silah tespit için ilgili birime getirilecek ardından silah bulunacağı yeni adrese götürülecektir.

5- Ruhsatı başka bir mülki amirlikçe düzenlenen silahın adres değişikli sebebiyle birimimizce ruhsata bağlanması için müracaatta bulunulması durumunda, müracaat esnasında ruhsatı veren birimce düzenlenen nakil belgesinin ibraz edilmesi zorunludur.​ 

6- 100 TL Tutarında Silah Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü internet sitesinden sanal post ile veya; T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yatırılacak)

 

Silah Ruhsat Almaya Engel Haller



1- 21 yaşını bitirmemiş olanlara,

2- Fiziki (dahiliye, ortopedi, göz, KBB, nöroloji) ve psikolojik yönden engel hali bulunanlara,

3- Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlara,

4- Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları

tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara,

5- Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara,

6- Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, her türlü kaçakçılık, bilişim alanındaki suçlar, ihaleye fesat karıştırma, yağma, uyuşturucu, 26/09/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci maddesinin ikinci fıkrası hariç olmak üzere suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme ya da üye olma, insan ticareti, organ ve doku ticareti, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma, fuhuş, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, kasten öldürme, silahla kasten yaralama veya çocukların cinsel istismarı suçlarından en az birinden dolayı mahkum olanlara,

7- Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, terör eylemlerine katılma veya bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından en az birinden dolayı mahkum olanlara,

8- Taksirle veya basın ve yayın yoluyla işlenenler hariç olmak üzere değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı mahkum olanlara,

9- Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için mahkum olanlara,

10- Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı mahkum olanlara,

11- Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyenlere(İdari para cezasını ödeyenler harç),

12- Spor maksatlı olarak spor federasyonlarının demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlara,

13- Mahkeme kararı ile veya haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlara, rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar ile 6413 sayılı Kanun hükümleri uyarınca ayırma işlemine tabi tutulanlara, 3269 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 3466 sayılı Kanunun mülga 15 inci maddesi uyarınca disiplinsizlik ya da ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulanlara, 3269 sayılı Kanunun 12’nci maddesi uyarınca başarısız görülenler ile 3466 sayılı Kanunun 13 üncü ve 16’ncı maddeleri uyarınca ilişikleri kesilenlere veya 1402 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince emekli edilenler ile disiplin kurulları ya da mahkeme kararıyla veya kanuni düzenleme ile meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılanlara veya haklarında verilen mahkumiyet kararı sonucu memuriyetle ilişiği kesilenlere ya da milli güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle kamu görevinden çıkarılanlara,

14- Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılara, 

15- Orman Kanunun 108.maddesi gereğince ceza almış olanlara,

16- 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 359. Maddesi gereğince ceza almış olanlara,

Hiçbir şekilde ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez ve verilmiş ruhsatlar iptal edilir.

 *** Detaylı bilgi için 6136 Sayılı Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin 16. Maddesine bakınız.

 

 

Silah Ruhsat İşlemlerinin Geçici Olarak Durdurulmasına Neden Olan Haller



1- 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin 16’ncı maddesinin birinci fıkranın (a), (b), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen suçlardan dolayı hakkında kovuşturma yapılan kişiye kovuşturma sonuçlanıncaya kadar, milli güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle görevden uzaklaştırılan kişiye ise tekrar göreve iade edilinceye kadar silah ruhsatı verilmesine ve yenilenmesine ilişkin işlemler bekletilir ve silah ilgili birimce emanete alınır. (ruhsat verilme ve yenileme işlemleri, yargı kararı kesinleşinceye kadar durdurulur.)   

2- 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin 16’ncı maddesinin birinci fıkranın (a), (b), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen suçlardan dolayı denetimli serbestlik veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olmak (denetimli serbestlik veya hükmün açıklanmasının ertelenmesine dair süre sonunda kamu davasının düşürülmesine dair kararın ibraz edilmesi halinde silah ruhsat işlemleri yapılır.)

 

*** Detaylı bilgi için 6136 Sayılı Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin 16. Maddesine bakınız.

 

 

Silah Ruhsatı Sahiplerine ve Müracaatta Bulunanlara Uyarılar



SİLAH RUHSATI SAHİPLERİNE VE MÜRACAATTA BULUNANLARA UYARILAR
 
1. Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
2. Telefon vasıtası ile  veya müracaat sahibi olamayan şahısların Müdürlüğümüzden dosya içeriği ile ilgili olarak bilgi istemesi durumunda, Kişisel Verilerin Korunması Kanun gereği bilgi verilmeyecektir. Sadece Silah Ruhsat ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü hizmetinde kullanılan 0312 303 58 63-65-66 numaralı hatlardan dosyanın akıbeti ile ilgili bilgi verilebilecektir. 

BULUNDURMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
 
1. Ruhsatınızın bitim tarihinden itibaren (6) altı ay içinde yeniletmek üzere ruhsatı veren makama müracaat edilmesi gereklidir, aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir.
2. Ruhsatlı silahınız geçicide olsa bir başkasına verilmemelidir.
3. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerden birine girdiğiniz takdirde durumu ruhsatı veren makama bildirmeniz gereklidir.
4. Ruhsatta yazılı olan iş veya ikamet adresinizin değişmesi halinde durumu ruhsatı veren makama bildirmelisiniz.
5. Silahınızı tamir, tespit ya da atış yapmak için bulundurduğunuz adresinizden çıkartacağınız zaman nakil belgesi almanız gereklidir ve bu belgede belirtilen gün ve saat haricinde silahınızı taşımamalısınız.
6. Bulundurma ruhsatlı silahınızı taşımanız halinde ruhsatsız silah taşıma suçundan hakkınızda adli işlem yapılır.
7. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız ya da noterden devrini gerçekleştirdiğiniz  tarihten itibaren (60) gün içinde, silahın tespit işlemini yaptırarak ruhsat almak üzere, ilgili makama müracaat etmelisiniz, M.K.E. Kurumundan satın aldığınız silahın ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda adli işlem yapılır.
8.Eski ruhsatlarını getirmeyenlere yeni ruhsat kartı verilemez.
 
TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
 
1. Ruhsatınızın bitim tarihinden itibaren (6) altı ay içinde yeniletmek üzere ruhsatı veren makama müracaat edilmesi gereklidir, aksi taktirde ruhsatınız iptal edilir.
2. Ruhsatınızın veriliş sebebi ortadan kalktığında ve (ruhsata mani durumlardan birine düştüğünüzde) durumu ruhsatı veren makama (Kanun un değişik 6.maddesinin 1.fıkrası 2.cümlesinde belirtilen yükümlülüğü) (6) ay içine bildirmek zorunda ve ruhsatınızın yeni durumunuza göre tanzim edilmesini sağlamak zorundasınız. Aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir.
3. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen bir durumunuzun olduğu herhangi bir şekilde öğrenilmesi ya da ruhsat verilmesini engelleyen hallerden birine düşmeniz halinde ruhsatı veren makama bildirmek zorundasınız ve bu durumda ruhsatınız iptal edilir.
4. Ruhsatlı silahınız geçicide olsa bir başkasına verememelidir.
5. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız ya da noterden devrini gerçekleştirdiğiniz  tarihten itibaren (60) gün içinde, silahın tespit işlemini yaptırarak ruhsat almak üzere, ilgili makama müracaat etmelisiniz, M.K.E. Kurumundan satın aldığınız silahın ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda adli işlem yapılır.
6. 6136 Sayılı Kanun un Ek-1 nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis başkanlığı nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.
8.Eski ruhsatlarını getirmeyenlere yeni ruhsat kartı verilemez.
 
KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
 
1.Ruhsatınız verildiği tarihten itibaren "GÖREVİNİZİN DEVAMI SÜRESİNCE" geçerli olacaktır, 5 yıl sonra görevinizin halen devam ettiğini bildirir, yeni tarihli görev belgesini ruhsatı veren makama ibraz etmek zorundasınız.
2. Görevinizin sona ermesi ve ruhsat veriliş sebebinin ortadan kalkması halinde (6136 Sayılı Kanun un değişik 6. maddesinin 1.fıkrası 2. cümlesinde belirtilen yükümlülüğü) (6) ay içinde ruhsatı veren makama bildirmekle yükümlüsünüz, aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir.
3. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen bir durumunuzun herhangi bir şekilde öğrenilmesi ya da ruhsat verilmesini engelleyen hallerden birine düşmeniz halinde ruhsatı veren makama bildirmek zorundasınız ve bu durumda ruhsatınız iptal edilir.
4. Ruhsatlı silahınız geçicide olsa bir başkasına verememelidir.
5. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız ya da noterden devrini gerçekleştirdiğiniz  tarihten itibaren (60) gün içinde, silahın tespit işlemini yaptırarak ruhsat almak üzere, ilgili makama müracaat etmelisiniz, M.K.E. Kurumundan satın aldığınız silahın ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda adli işlem yapılır.
6. 6136 Sayılı Kanun un Ek-1 nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis başkanlığı nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.
7.Eski ruhsatlarını getirmeyenlere yeni ruhsat kartı verilemez.
 
EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
 
1.Ruhsatlı silahınız geçicide olsa bir başkasına verememelidir.
2. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız ya da noterden devrini gerçekleştirdiğiniz  tarihten itibaren (60) gün içinde, silahın tespit işlemini yaptırarak ruhsat almak üzere, ilgili makama müracaat etmelisiniz, M.K.E. Kurumundan satın aldığınız silahın ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda adli işlem yapılır.
3. 6136 Sayılı Kanun un Ek-1 nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis başkanlığı nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.
4.Eski ruhsatlarını getirmeyenlere yeni ruhsat kartı verilemez.
 

2022 Yılı Harç Ücretleri



 
 
RUHSAT TÜRÜ
SÜRESİ
HARÇ ÜCRETİ
Silah Bulundurma Ruhsatı
5 Yıl
3.315.10 TL
Silah Taşıma Ruhsatı
5 Yıl
10.359.00 TL
Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı
5 Yıl
3.315.10 TL
Yivli Av Tüfeği Taşıma Ruhsatı
5 Yıl
10.359.00 TL
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi
5 Yıl
80.20 TL
 
 
* Harç ücretleri her yıl ocak ayında maliye bakanlığınca yeniden düzenlenmektedir.​
* 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması kapsamında telefonla ayrıntılı bilgi verilmemektedir.

Yivli Av Tüfeği Bulundurma / Taşıma Ruhsatı



 

İkamet edilen yer (müracaatçının ev adresi) Beypazarı, Çubuk, Kızılcahamam, Elmadağ, Polatlı ve Şerefli Koçhisar İlçelerinden Polis bölgesinde ikamet edenler İlçe Emniyet Müdürlüklerine, bu ilçelerin Jandarma bölgesinde ikamet edenler ise bağlı bulundukları İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelidir. İşbu altı ilçe haricinde polis bölgesinde ikamet edenler, aşağıda yazılı belgelerle, Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne, Jandarma bölgesinde ikamet edenler ise, Ankara İl Jandarma Komutanlığına müracaat edeceklerdir.


1- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)

2- Yarım kapak karton dosya, 

3- Müracaat esnasında nüfus cüzdanının aslı ibraz edilecektir,

4- Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu). *Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.

5- 4 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)

6- Süresi dolan taşıma/bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol belgesi düzenlenmesi gerekir.

7- Silah Taşıma/Bulundurma ruhsatı harç bedeli yatırılıp makbuz getirilecek. (Harç ücreti Emniyet Müdürlüğümüz binası içerisindeki maliye veznesine, saat 15:45 e kadar yatırılabilir.)

8- Başvuru sahipleri adlarına müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) Lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge getirilecek.

9-100 TL Tutarında Silah Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü internet sitesinden sanal post ile veya; T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yatırılacak)

*Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir.

*Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.

*MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilecektir.

10- Yarı otomatik tüfeklere taşıma ruhsatı düzenlenmemektedir. 

 

YİVLİ AV TÜFEĞİ TAŞIMA RUHSATI TALEP EDİLİYOR İSE


1- Yukarıda sayılan belgelere ilaveten Avcılık Belgesi (Orman Bakanlığından alınan avcılık belgesinin aslı ve fotokopisi, ruhsat düzenlenecek yıla ait vizesi işlenmiş olacak.)

2- 100 TL Tutarında Silah Taşıma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü; T.C. Ziraat Bankası İskitler Şubesi IBAN:TR48 0001 0007 1357 6978 9551 83 veya Hesap No: 57697895-5183 yatırılacaktır)

*Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir.

*Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.

*MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilecektir.

 

 

Emekli Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı



 
EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA (10. Madde )
 
İkamet edilen yer (müracaatçının ev adresi) Beypazarı, Çubuk, Kızılcahamam, Elmadağ, Polatlı ve Şerefli Koçhisar İlçelerinden birisi ise İlçe Emniyet Müdürlüklerine, bu altı ilçe haricinde ikamet edenler Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat edeceklerdir.
1- Vali, vali muavini, kaymakam ve bucak müdürlüğünden veya mülki idare amirliği hizmetlerine, 
(*görevleri sona erdikten sonra altı ay içinde başvuranlardan sağlık raporu istenmez)
2)Hakim ve Cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlara, 
(*görevleri sona erdikten sonra altı ay içinde başvuranlardan sağlık raporu istenmez)
3)Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personele, (*görevleri sona erdikten sonra altı ay içinde başvuranlardan sağlık raporu istenmez)
4) Büyükelçi unvanlarına, 
5)Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticileri ile Cumhurbaşkanı başdanışmanlarına, 
6)Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünde Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ile merkez ve taşra teşkilatında görevli Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü, Bölge Amiri, Kısım Amiri ve Gümrük Muhafaza Memuru unvanlarına, (*görevleri sona erdikten sonra altı ay içinde başvuranlardan sağlık raporu istenmez)
7) Ceza İnfaz Kurumu başkontrolörleri ve kontrolörleri, birinci ve ikinci müdürleri, idare memurları, infaz ve koruma başmemurları ve memurları ile denetimli serbestlik müdür ve müdür yardımcılarına,
8) Orman muhafaza memurları ve orman bölge şeflerine (*görevleri sona erdikten sonra altı ay içinde başvuranlardan sağlık raporu istenmez)
SÜRESİZ olarak Emekli Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı Tanzim edilir.
* En az bir dönem köy ve mahalle muhtarlığı il belediye başkanlığı yapmış olanlara bir adet silah için HARÇSIZ ve SÜRESİZ diğer silahlar için HARÇLI Emekli Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı Tanzim edilir.
 

 
MÜRACAAT ESNASINDA İSTENEN BELGELER
 
1- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)
2. Ruhsat yenileme Müracaatlarında, Taşıma süresi dolan silahlar, silah nakil belgesi alınmak suretiyle tespit için şubeye getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde ise 60 gün içinde fatura ile birlikte getirilecektir.
3. Emekli Emniyet Mensupları Zati Demirbaş silahlarını, Satış senetleriyle birlikte getirecekler.
4. Müracaat esnasında Müdürlüğümüzce parmak izi alınmaktadır. (Parmak izi kayıt formu mevcut olanlar müracaata gelirken getirirlerse yeniden parmak izi almaya gerek kalmaz. )
5. Emekli oluş şekline; hakkında meslek veya memuriyetten çıkarma cezası istemiyle tahkikat açılıp açılmadığı veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunup bulunmadığına ilişkin kurum yazısı,
6. Emekli kimlik kartı fotokopisi,
7- Yarım kapak karton dosya
8. Emeklilik tarihi 6 ayı geçmiş olan kişiler ayrıca yukarıdaki belgelere ilaveten Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu) * Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.
9.Süreye ve Harca Tabii Olanlar; Elçi, daimi temsilci, daimi temsilci yardımcısı, birinci müsteşar, müsteşar, başkatip, ikinci katip, üçüncü katip, başkonsolos, başkonsolos yardımcısı, konsolos ve muavin konsoloslar, DDK Başkanı ve üyeleri, Müsteşarlar, Başbakanlık Müsteşar yardımcıları, teftiş ve denetim görevi ifa eden kurul başkanları, Cumhurbaşkanlığı birim başkanları,  İl Genel Meclis Üyeliği  yapmış ruhsatları olanların süreye ve harca tabiidir. 5 yıllık silah taşıma ruhsatı harç bedeli Maliye veznesine yatırılıp makbuz getirilecek. (Harç ücreti Emniyet Müdürlüğümüz binası içerisindeki maliye veznesine, saat 15:45 e kadar yatırılabilir.) Yukarıda sayılan kişiler ayrıca yukarıdaki belgelere ilaveten, Silah taşımasında ve bulundurmasında sakınca olmadığına dair sağlık kurul raporu istenir. (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu) * Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.
10. Büyükelçi Unvanlarından; Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticileri ile Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından; Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünde Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ile merkez ve taşra teşkilatında görevli Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü, Bölge Amiri, Kısım Amiri ve Gümrük Muhafaza Memuru unvanlarından; Ceza İnfaz Kurumu başkontrolörleri ve kontrolörleri, birinci ve ikinci müdürleri, idare memurları, infaz ve koruma başmemurları ve memurları ile denetimli serbestlik müdür ve müdür yardımcılarından; Orman muhafaza memurları ve orman bölge şeflerinden, emekli olanlar. Harca tabi değildir.
 
GEREKÇE        :
6136 sayılı kanunun 7. Maddesinde yapılan değişiklikle 10. Maddede belirtilen unvanlar harca tabi değildir.
 
 
 


 

Can Güvenliği Taşıma Ruhsatı (7a)



 


İkamet edilen yer (müracaatçının ev adresi) polis bölgesinde ise, aşağıda yazılı belgelerle Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne, Jandarma bölgesinde ise, Ankara İl Jandarma Komutanlığına müracaat edeceklerdir.
 
1- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)
2- Yarım kapak karton dosya, 
3- Müracaat esnasında nüfus cüzdanının aslı ibraz edilecektir,
4- Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu).  * Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.
5- 4 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)
6- Süresi dolan taşıma/bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol belgesi düzenlenmesi gerekir.
7- 5 yıllık silah taşıma ruhsatı harç bedeli Maliye veznesine yatırılıp makbuz getirilecek, (Harç ücreti Emniyet Müdürlüğümüz binası içerisindeki maliye veznesine, saat 15:45 e kadar yatırılabilir.)
8- Müracaat esnasında Müdürlüğümüzce parmak izi alınmaktadır. (Parmak izi kayıt formu mevcut olanlar müracaata gelirken getirirlerse yeniden parmak izi almaya gerek kalmaz. )
9- Can güvenliğinin hangi nedenle tehlikede olduğunu belirtiyor ise bunu gösteren belgeler ibraz edilecek.

10- 100 TL Tutarında Silah Taşıma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü; T.C. Ziraat Bankası İskitler Şubesi IBAN:TR48 0001 0007 1357 6978 9551 83 veya Hesap No: 57697895-5183 yatırılacaktır)

 

*Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir.

*Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.

*MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilecektir.

 

 

 

Can Güvenliği Taşıma Ruhsatı (7b)



İkamet edilen yer (müracaatçının ev adresi) polis bölgesinde ise, aşağıda yazılı belgelerle Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne, Jandarma bölgesinde ise, Ankara İl Jandarma Komutanlığına müracaat edeceklerdir 

1- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri Müdürlüğümüzden veya örnek dilekçeler linkinden temin edilebilir.)

2- Yarım kapak karton dosya, 

3- Müracaat esnasında nüfus cüzdanının aslı ibraz edilecektir,

4- Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu). *Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.

5- 4 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)

6- Süresi dolan taşıma/bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol belgesi düzenlenmesi gerekir.

7- Müracaat esnasında Müdürlüğümüzce parmak izi alınmaktadır. (Parmak izi kayıt formu mevcut olanlar müracaata gelirken getirirlerse yeniden parmak izi almaya gerek kalmaz. )

8- Şehitlik durumunu gösteren belge. Gaziler için Gazilik durumunu gösterir belge,

9- SGK’ dan (Şehitlik-Gazilikten dolayı) hangi maddeden maaş aldığına dair yazı,

10- Şehitten intikal eden silah için mirasçılık belgesi,

11- Ruhsata bağlanacak silah Şehitten intikal eden silah ise satış senedi,

12- Başvuru sahipleri adlarına müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) Lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge getirilecek.

13- 100 TL Tutarında Silah Taşıma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü; T.C. Ziraat Bankası İskitler Şubesi IBAN:TR48 0001 0007 1357 6978 9551 83 veya Hesap No: 57697895-5183 yatırılacaktır)

*Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir.

*Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.

*MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular




1. Silah ruhsatı almak için nereye müracaat etmeliyim?

BULUNDURMA, KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA, EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA, MESLEK MENSUBU (Kuyumcu, Müteahhit, Arıcı vb.) TAŞIMA, YİVLİ AV TÜFEĞİ TAŞIMA ve BULUNDURMA Ruhsat müracaatlarınızı; İkamet (ev) adresiniz Beypazarı, Çubuk, Kızılcahamam, Elmadağ, Polatlı, ve Şereflikoçhisar İlçelerinden birinin Polis bölgesi ise o İlçe Emniyet Müdürlüğüne bu ilçelerin Jandarma bölgesi ise o İlçe Jandarma Komutanlığına yapmalısınız. Bu altı ilçe dışında bir polis bölgesinde ikamet ediyor iseniz Ankara Emniyet Müdürlüğü Ruhsat ve Tebligat İşlemleri Şube Müdürlüğüne, altı ilçe dışında Jandarma bölgesinde ikamet ediyor iseniz Ankara İl Jandarma Komutanlığına yapmanız gerekiyor. CAN GÜVENLİĞİ TAŞIMA Ruhsat müracaatlarınızı; İkamet (ev) adresiniz ilimiz Polis bölgesi ise Ankara Emniyet Müdürlüğü Ruhsat İşlemleri Şube Müdürlüğüne, ilimiz Jandarma bölgesi ise Ankara İl Jandarma Komutanlığına yapmalısınız.


2. Yivsiz av tüfeği almak için nereye müracaat etmeliyim?

İkamet ettiğiniz YER(ev adresiniz) Polis bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelisiniz.


3. Ruhsatlı silahım için mermi almak istiyorum nereye ne şekilde müracaat edebilir, kaç mermi alabilirim?

Mermi talebiniz hususunda Silahınızın marka, çap ve seri numarasını belirterek yazacağınız dilekçeniz ile silah ruhsatını aldığınız birime müracaat ettiğiniz takdirde, 200 adet mermi alabilmeniz için size mermi satın alma belgesi tanzim edilir. Bu belge ile MKEK’dan ya da MKEK ile anlaşmalı bayilerden mermi satın alabilirsiniz.


4. Başka bir şahsa ait taşıma ruhsatlı silahı aldığım takdirde bu silah benim adıma da taşıma ruhsatlı olur mu?

Böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak engel durumunuz yoksa ve silah taşıma şartlarına haiz iseniz (örneğin, kuyumcu, akaryakıt istasyonu sahibi, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli v.b.) aldığınız bu silah sizin adınıza taşıma ruhsatlı olarak verilebilir. Aksi takdirde bulundurma ruhsatı alabilirsiniz.


5. Yeni bir silah almak için ne yapmam gerekiyor. Birden fazla Silah alabilir miyim? Bir yılda en çok kaç silah alabilirim?

Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip web sayfamızda belirtilen belgeleri hazırlayarak ilgili birime müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.


6. Silahımı hibe yoluyla başka birine devretmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Silahınızı hibe alacak kişinin ilgili birime müracaat ederek dosya açtırması gerekiyor. Karşılıklı hibe dilekçesi yazılıp, silahınızı devir alacak şahsın yapılan tahkikat ve dosya incelemesi sonucu silah ruhsatı alması uygun ise Valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden devir yapmak sizin bu silah üzerindeki sorumluluğunuzu sona erdirmez. Mutlaka işlemi yapan birim tarafından bu silahın devir alan kişi adına ruhsata bağlanması gereklidir. Elinde o silaha ait ruhsatı olmayan şahsa silahınızı teslim etmeniz kanunen suçtur.  


7. Arkadaşıma ait silahı devir alarak adıma ruhsat almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İlgili birime müracaat ederek adınıza dosya açtırmanız gerekir. Karşılıklı hibe dilekçesi yazıp hakkınızda yapılan tahkikat ve dosya incelenmesi sonucu silah ruhsatı almanızda herhangi bir engel yok ise valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden almış olduğunuz noter devir/hibe belgesini ilgili birime götürerek dosyanıza eklettikten sonra ruhsat kartınız yazılarak bizzat tarafınıza teslim edilir.


8. Babam vefat etti, silahı vardı. Ben bu silahı devir almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İkamet adresinize göre başvurmanız gereken birime veraset ilamı, diğer varislerin silah üzerindeki haklarından sizin lehine vazgeçtiklerine dair feragatnameyi ve babanıza ait ruhsat fotokopisi ile müracaat ederek dosya açtırmalısınız. Yapılan tahkikat ve dosya incelemesinde silah ruhsatı almanıza engel bir durum yok ise dosyanın valilikçe onaylanmasını müteakip ruhsatınızı çıkartıp o silahı teslim alabilirsiniz.


9. Silahım var ve bunu devlete hibe etmek istiyorum. Bunun için neler yapmalıyım?

Ruhsatlı silahınızı Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemize şahsen müracaatınız halinde Emniyet Genel Müdürlüğü adına hibe alabiliriz. Bunun için, eğer silahınız bulundurma ruhsatlı veya taşıma süresi geçmiş ise önceden gelip yol belgesi alarak silahınızı Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemize getirmelisiniz.


10.Babam geçen ay vefat etti, Silahın kimde kalacağına karar veremedik. Şimdi hepimiz bundan kurtulmak istiyoruz. Ne yapmalıyız?

Ankara’da ikamet ediyorsanız şubemize varislerin şahsen müracaatları veya noterden vekalet verdikleri bir varis 9. soruda belirtildiği şekilde silahı Emniyet Genel Müdürlüğü adına şubemize hibe edebilir veyahut da silahı alabilecek birine hibe yoluyla devredebilirsiniz.


11. Adıma kayıtlı ruhsatlı silahım var. Ruhsatımın bitmesine de üç yıl var. Bu silahımı devlete hibe etsem ve yeni bir silah almak istesem yeni silah için yeniden harç yatırmak zorunda mıyım?

Yeni alacağınız her silah için ruhsat türüne uygun harç ödemek zorundasınız.


12. Yivli veya yivsiz av tüfeği alıp ava gitmek istiyorum ne yapmalıyım?

Internet sayfamızda bulunan Yivli Av Tüfekleri bölümü (http://www.ankara.pol.tr/Sayfalar/Ruhsat_Yivli_Av_Tufegi) incelemelisiniz.Yivsiz Av Tüfekleri İkamet ettiğiniz yer (ev adresiniz) Polis bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelisiniz.


13. Sık sık yurt dışına çıkıyorum. Yurt dışından silah satın alabilir miyim? Eğer alabiliyorsam bu silahı yurda getirmek için ne gibi işlemler yapmam gerekir.

Yurtdışından sadece dış temsilciliklerimizde çalışan dışişleri personeli ile askeri, güvenlik ataşesi, güvenlik görevlileri bir defaya mahsus olmak üzere silah getirebilirler. İlgili işlemler İçişleri Bakanlığınca yapılır. Bunun dışında şahısların yurtdışından silah alıp getirmesi mümkün değildir.


14. Memur olarak çalışıyorum. Kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı alabilir miyim?

Kimlerin kamu görevlisi taşıma ruhsatı alabileceği web sayfamızda açıkça belirtilmiştir. Lütfen İnternet sayfamızda bulunan taşıma bölümünü inceleyiniz.( http://www.ankara.pol.tr/kamu-gorevlisi-tasima-ruhsati)


15. Bir harçla birden fazla silah bulundurma ya da taşıma ruhsatı alabilir miyim? İthal silahlarla yerli silahların harçları arasında fark var mı?

Her silah için ayrı harç bedeli alındığından, bir silah için ödenen harç bedeli diğer silahlar için geçerli değildir. Taşıma ve bulundurma ruhsatlı silahlardan alınacak harç bedeli her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu nedenle yerli ve yabancı silahlardan alınan harç bedellerinde herhangi bir fark bulunmamaktadır.


16. Yeni bir silah aldığımızda silahımıza kaç gün içerisinde ruhsat almak zorundayız?

Fatura tarihinden itibaren 60 gün içinde silah ruhsatı almak zorundasınız.


17. Geçen yıl ruhsat için başvuruda bulunmuştum. İşlemlerim sürüncemede kaldı. Geldiğimde işlemlerim kaldığı yerden başlar mı?

Silah ruhsatı için hazırladığınız evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. Herhangi bir nedenle dosyanız bir yıl içinde onaylanmaz ise bu evrakları yeniden hazırlayıp ibraz etmeniz gereklidir.


18. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve halen 6 aylık süre dolmadı ne yapmam gerekir.

Silahınızın ruhsat süresini uzatmak için 6 aylık süreyi geçirmeden ilgili birime müracaat etmelisiniz. Aksi halde ruhsatınız valilik onayı ile iptal edilecek, silahınızı devretmek zorunda kalacak ve devretmiş olduğunuz bu silaha adınıza bir daha ruhsat çıkartamayacaksınız.


19. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve tebligat tarihinden itibaren 6 aydan fazla süre geçti ne yapmalıyım? Aynı silaha ben tekrar ruhsat alabilir miyim? Ya da başka bir ruhsatlı silah alabilir miyim?

Ruhsatınız, ruhsatı veren birim tarafından valilik onayı alınarak iptal edilerek silahınız ilgili birimce geçici olarak teslim alınacaktır. Söz konusu silahınızı ruhsat almasında sakınca bulunmayan birine hibe yoluyla devredebilir ya da Emniyet Genel Müdürlüğü adına şubemize(Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü) hibe edebilirsiniz. Ancak, ruhsatı iptal edilen silahınızı yeniden kendi adınıza ruhsata bağlatmak istediğiniz takdirde, silahınızın emanete alındığı tarihten itibaren altı ay içerisinde idari para cezasını ödemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde silahınız kendi adınıza bir daha ruhsata bağlanamaz.


20. Taşıma ruhsatlı silahımı her yerde ve her zaman taşıyabilir miyim?

Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.


21. Bir ay kadar önce silah ruhsatı almak için başvuruda bulundum. Şimdi ikinci kez başvuru yapsam daha önce vermiş olduğum evrakları kullanma imkanım var mı ?

Daha önceki müracaatınızda ibraz ettiğiniz belgeleri kullanabilirsiniz. Ancak, belgelerin düzenlendiği tarihten itibaren süresinin 6 ayı geçmemiş olması gerekir.


22. Silah taşıma hakkını veren durumum ortadan kalktı. (Kuyumculuk yapıyordum bıraktım, şirketteki ortaklık ve görevlerimden ayrıldım vb.) Fakat mevcut taşıma ruhsatımın süresi bitmedi. Bildirimde bulunmam gerekir mi bulunmazsam ne olur?

Ruhsatınızın süresi devam ediyor olsa da, ruhsatınızın veriliş nedeni olan meşguliyetinizin sona ermesi halinde durumunuzu ruhsatı veren makama 6 ay içerisinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içerisinde silahınızın devri yaptırılır. 6 ay içerisinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz. Ancak idari para cezasını ödediğiniz takdirde, başka engel durumunuz olmadığı takdirde yeniden silah ruhsatı alabilirsiniz.


23.  Bana silah taşıma hakkı veren kamu görevim(Denetim elemanı idim ayrıldım veya emekli oldum.) sona erdi veya harçsız silah taşıma hakkı veren görevim sona erdi.(Muhtarlığım veya belediye başkanlığım bitti.) Ne yapmalıyım? Yapmazsam ne olur?

Ruhsatınızın veriliş nedeni olan kamu görevinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içerisinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içerisinde silahınızın devri yapılır. 6 ay içerisinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz.
Ancak idari para cezasını ödediğiniz takdirde, başka engel durumunuz olmadığı takdirde yeniden silah ruhsatı alabilirsiniz.


24. Görevimin devamı süresince kamu görevlisi taşıma ruhsatım var. 5 yıl sonra ruhsatımı yeniletmem gerekir mi? Yoksa görevimin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmem yeterli olur mu?

Her beş yılda bir kamu görevinizin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmeniz halinde ruhsatınızın süresi kamu göreviniz devam ettiği sürece geçerlidir.


25. Yurt dışında işçi olarak çalışıyorum. Yaz mevsiminde izne geliyorum. Türkiye deki evimde bulundurmak üzere silah satın alarak ruhsat alabilir miyim?

Yurt dışında çalışan ve belirli aylarda senelik izne gelen vatandaşlarımızın, yurt içinde belirtmiş olduğu adreste fiilen ve bizzat ikamet etmediklerinden, silahlarını muhafaza etmelerinin mümkün olmaması ve silah ruhsatının şahsi sorumluluk gerektirmesi nedeniyle kendilerine silah satın aldırılarak adlarına ruhsat verilmesi mümkün değildir.


26. Silah ruhsatımın süresi geçen yılın bitti. Bu yıl yeniletirsem yenilettiğim tarihten itibaren mi geçerli olur?

Silah taşıma ve bulundurma ruhsatlarında süre Valilik onay tarihinden itibaren başlar. 5 yıl sonra aynı tarihte sona erer. Yeni ruhsatın geçerlilik süresi önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar.


27. Silah taşıma ruhsatımın süresi bitti. Henüz yeniletmedim. Bu süre içerisinde silahımı taşıyabilir miyim?

Ruhsatınızın arka kısmında taşıma izninizin sürenin bittiği tarih yazmaktadır. Bu tarihten itibaren silahınızı taşımanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet (ruhsatsız silah taşımak) suçunu işlemiş olursunuz. Bu silahınızı ikamet adresinizde bulundurmalısınız.


28.Taşıma ruhsatlı silahım var. Ev adresim değişti ne yapmalıyım?

İkamet adresiniz değiştiyse, yeni adresinize göre yazacağınız dilekçe ile  ruhsatı almış olduğunuz Emniyet Müdürlüğüne veya Jandarma Komutanlığına müracaat etmeniz gerekir.


29. Noter tarafından düzenlen vekaletname ile silahların devir işlemleri yapılabilir mi?

Noterlerce düzenlenmiş vekalet akdi, başkasının silahını satma veya hibe etme iş ve işlemlerini (gerekli müracaatın yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması gibi) yapmasına yetki vermektedir. Ancak, vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli silahı taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tespit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmaları 6136 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki vermesi mümkün değildir.


30. Silahım arızalandı ve tamir ettirmem gerekiyor Silahımla atış yapmak istiyorum. Bunun için ayrıca bir izne ihtiyaç var mı?

Silahınız Bulundurma ruhsatlı ise öncelikle ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat edip yol belgesi alınmalıdır. Bu yol belgesi ile silahınızı tamir ettireceğiniz ya da atış yapacağınız yere götürebilirsiniz.


31. Bulundurma ruhsatlı tabancam var. Tatile gidiyorum. Yanımda götürebilir miyim?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.


32. Silah alıp arabamda bulundurmak istiyorum? Böyle bir şey mümkün mü?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı ancak ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Silahın arabada bulundurması diye bir şey söz konusu değildir.


33. Bulundurma ruhsatlı silahım var. İkamet adresimi değiştireceğim ya da başka bir ile taşınacağım izin almam gerekiyor mu?

Bulundurma ruhsatlı silahınız var ve daimi ikametinizi değiştirmek veya bu silahınızı bulundurduğunuz işyeri adresinden başka bir adrese sürekli bulundurmak üzere nakletmek istiyorsanız ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat ederek silahınızı nakletmek için yol belgesi almalısınız. Aksi halde hakkınızda bulundurma ruhsatlı silahı taşımaktan işlem yapılarak silahınız müsadere edilir.


34. Ateşleyici belgesi almak istiyorum. Neler yapmam gerekli?

Valiliğe vereceğiniz dilekçeye ek olarak doktor raporu, mezun olunan okuldan alınmış diplomanın bir adet fotokopisi ve aslı, 4 adet fotoğraf ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemizde dolduracağınız müracaat formu ile başvurunuz kabul edilir. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğünün yapacağı sınavda başarılı olursanız ateşleyici belgesi alabilirsiniz.


35. Kurusıkı tabanca almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Kurusıkı tabanca için ruhsat almam gerekir mi?

Ses ve gaz fişeği atabilen silâhları elinde bulunduranlar ile yeni devir veya satın alan şahıslar bulundukları yer mülkî amirliğinden havaleli bir dilekçe ve ekinde yer alan adli sicil belgesi ile birlikte kolluk birimine müracaat eder. Müracaat edilen kolluk birimince her ses ve gaz fişeği atabilen silâh için Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silâh Bildirim Belgesi düzenlenir. Ancak almış olduğunuz kurusıkı tabanca ve faturası ile birlikte 1 ay içerisinde ikamet ettiğiniz İlçe Emniyet Müdürlüğü veya İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat ederek tarafınıza Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silah Bildirim Belgesi tanzim edilecektir.


36. Kurusıkı tabanca ile ateş etmem ya da suçta kullanmam durumunda ne ceza alırım.

Kurusıkı tabanca ile ateş etmeniz ya da suçta kullanmanız durumunda Türk Ceza Kanunu Hükümlerine göre bu suçu gerçek silahla işlemiş gibi cezalandırılırsınız.


37. Antika silah nedir nasıl belirlenir ruhsata nasıl bağlatılır?

Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah, bıçak ve kılıç gibi aletler antika silahtır. Bu tür silahların antika olup olmadığı Kriminal Polis laboratuvarlarından alınacak ekspertiz raporu sonucunda belirlenir.Bu kapsama girebilecek silahınız var ise dilekçe ile müracaat etmeniz halinde, aldırılacak ekspertiz raporu sonucunda silahınızın antika olduğu tespit edilirse adınıza bulundurma ruhsatı verilir. Alınan ekspertiz raporu sonucu antika olmadığı anlaşılan silahlar için adli işlem yapılır ve silah müsadere edilir. Antika Silahlar için 5 yıl da 1 ruhsat yenilenir. Bu silahlar için taşıma ruhsatı düzenlenmez.


38. Armağan silahlar devredilebilir mi nasıl ruhsata bağlanır?

Armağan silahların başkasına devri yapılabilir. Ruhsat sahibinin vefatı veya silah ruhsatı almasına engel hali bulunması durumunda varislerinden biri adına ruhsata bağlanabilir. Armağan silahlar, armağan eden yetkili makamca imzalanmış, başlıklı ve üzerinde işlem tarih ve sayısı belirtilmiş, armağan edilen kişinin kimliğini ve silahın marka, model, çap ve seri numarasını tanımlar bir şekilde düzenlenmiş belge ile birlikte İçişleri Bakanlığına müracaat edilmesi halinde, Bakanlıkça incelenip kayda alındıktan sonra, belge düzenlenip ilgili Valiliğe gönderilmesi halinde ruhsata bağlanabilir. Engel hali yok ise armağan edilen kişinin durumuna göre bu silahlar için taşıma ya da bulundurma ruhsatı tanzim edilebilir.


39. Şirket ortakları olarak demirbaş tabanca alabilir miyiz?

Şirket ortakları demirbaş silah alamaz. Şirketin sorumlu ortakları web sayfamızda (http://www.ankara.pol.tr/ Sayfalar/ silah_ruhsat_islemleri)  belirtildiği şekilde ilgili birime müracaat etmesi durumunda taşıma ruhsatı alabilir.


40. Fabrikamızda görevli bekçilere demirbaş tabanca ruhsatı almak istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?

Fabrikanızın bulunduğu yerin bağlı olduğu silah ruhsatı veren birime müracaat ederek eğer fabrikada en az 50 sigortalı işçi çalışıyorsa; fabrikada görevli bekçiler, veznedarlar, mutemetler adına demirbaş silah için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için; web sayfamızda(http://www.ankara.pol.tr/50-sigortali-isci-calistiranlar-md9m) belirtildiği şekilde ilgili birime müracaat etmesi durumunda taşıma ruhsatı alabilir.


41. Demirbaşımıza kayıtlı bir adet tabanca var. Bu tabanca için görevli olan üç bekçimiz adına ruhsat çıkarabilir miyiz?

Bir demirbaş silah birden fazla kişi adına ruhsat çıkartılabilir.


42. Demirbaş tabancayı evimize götürebilir miyiz?

Demirbaş silahlara iş yerinde ve iş başında taşınması şartıyla ruhsat verilmektedir. Bu silahı evinize ya da görevli olmadığınız esnada iş yeri dışına çıkarmamanız gerekmektedir. Aksi halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet suçunu işlemiş olursunuz.


43. 15 Temmuz Gazisiyim harçsız silah taşıma ruhsatı alabilir miyim?

6136 Sayılı Kanunun 7/3 maddesinde sayılan kamu görevlilerinde olmayanlar, silah ruhsat harcından muaf değillerdir. Bu sebeple başvuru için; web sayfamızda (http://www.ankara.pol.tr/can-guvenligi-tasima-ruhsati-7a) belirtilen evraklarla ve Gazilik durumunuzu belirtir belgeler ile birlikte müdürlüğümüze bizzat müracaat etmeniz durumunda talebiniz Valilik Makamının takdirlerine sunulacaktır. 


44. En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı/belediye başkanlığı yaptım, harçsız silah ruhsatı alabilir miyim?

En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı/belediye başkanlığı yaptığınız takdirde, tek bir silah için harçsız ve süresiz silah taşıma ya da bulundurma ruhsatı alabilirsiniz. Alacağınız diğer silah ruhsatları için Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. (Harçlı ve 5 yıl süre ile geçerli)